UP STAIRS
Inițiat de Alina Ușurelu și Irina Marinescu, produs de PETEC - Asociația pentru Teatru și Carte și finanțat de Ministerul Culturii, proiectul UP STAIRS își propune să deschidă o discuție despre interacțiunea dintre permanent (architectural) și efemer (corp) și, în același timp, să provoace o reflecție extinsă asupra influențelor pe care spațiile le au asupra corpului și psihicului nostru.
Structurat pe trei dimensiuni: artistic, educație și cercetare, UP STAIRS încearcă să descopere, performativ, practic și teoretic, modalități de a reactiva, reinterpreta și repoziționa arhitectura internă în relație cu cea exterioară. UP STAIRS creează astfel un context educativ nou, alternativ, în care relația spațiu - corp este abordată interdisciplinar - din perspectiva dansului contemporan, artelor vizuale, arhitecturii și psihologiei - prin stimularea colaborării între arte și discipline diferite și incurajarea creativității.
UP STAIRS își propune găsirea unor noi modalități de a interacționa cu spațiile personale și publice și de a reacționa la particularitățile arhitecturale ale acestora, folosind limbajului vizual ca mijloc și mediu integrativ al experiențelor interne și exterioare.
UP STAIRS înseamnă:
+ Scurtmetraj experimental de dans - 6 performeri, 5 scări concept cu istorii inedite, mișcare organică și experiment
+ VOLUM. Corp în spațiu – atelier intensiv, interdisciplinar, teoretic și de creație
+ The making of - program de cercetare și documentare
+ Dezbaterile UP STAIRS
Scurtmetrajul UP STAIRS este un film experimental de dans ce folosește scara ca pretext performativ și simbol al spațiului utilitar/ public reactivat, reinterpretat și recreat prin interacțiunea cu corpul, simțurile și filtrele personale.
Implicând șase performeri din comunitatea dansului contemporan din România, compoziția metaforică a filmului urmărește un traseu de deconstrucție și reconstrucție a spațiului la întâlnirea cu corpul - de la întuneric la lumină, de la monument la ruină, de la verde, viu, natural la tehnologie. Cinci dintre performeri interacționează senzorial și motric cu câte un singur spațiu/ o singură scară, scările urmând o traiectorie prestabilită: scara claustrare - scara monument - scara ruină - scara acaparată de natură - scara tehnologie. Cel de-al șaselea performer aduce
împreună cele 5 spații/scări pentru a accentua posibilitatea de înțelegere și conectare diversă și diferită la mediul arhitectural (permanent și construit). El creează un traseu unificator care expune interpretări și reacții diferite la acestea.
UP STAIRS realizeaza astfel o noua propunere vizuală care vine în întâmpinarea nevoii de a înțelege calitativ diferit spatiul, corpul și relatia dintre acestea.
Lista performerilor, creatori ai spațiilor:
Catrinel Catană - creatorul traseului unificator
Irina Strungăreanu - creatorul scării claustrare
Momo Sanno - creatorul scării monument
Istvan Teglas - creatorul scării ruină
Cristina Lilienfeld - creatorul scării natură
Carmen Coțofană - creatorul scări tehnologie
După o idee de Alina Ușurelu și Irina Marinescu
Imagine: Alina Ușurelu și Vlad Dumitrescu
Editare: Cristian Vieriu
Soundtrack: Florin Ciocan
Fotografii: Lavinia Pollak
Interviuri: Alina Ușurelu și Corina Cimpoieru
Mulțumim Muzeul Pompierilor- Foișorul de Foc, Muzeul Municipiului București - Palatul Șuțu,
România Film - Teatrul de Vara Capitol și Magazinului Victoria pentru sprijinul acordat și accesul în spații.